Blogg om stress- "fria vägen ut"

Vägen till och visionen av sunt levene ser olika ut för olika människor. Man har olika syn på vad sund tänkande om sej själv, om andra. Eftersom man kan vara svag, även i sin självkänsla, i allvarligt tillstånd av stress och ångest kommer man kanske till en punkt där man måste välja sin väg ut från sin problem. Självkänsla har mycket med värdesyn etik och moral mässigt.

Hur vill du vara?

Var tillhör din etik/ moral?

 

I grupp kan man stärka och uppmuntras i sitt specifika etik och moral tänk och det är viktigt för att eftersträva det man vill tror jag!

 

Jag tycker att......

kristet moral och etiktänk är sunt då det ej innefattar stress, press och att man måste prestera. Även om du syndar får du förlåtelse och uppmuntras till att inte synda för vårt eget bästa. Vi fungerar ju även ibland så att vi måste ”fela” för att lära oss och erfara vad som är bra/sunt och inte.

Vi har alla olika kvaliteér och kallelser med alla samma värde. Vi kristna behöver inte göra på visst sätt för Gud, man behöver ej bevisa sitt värde. Inte heller stressa fram i livet. Man får som kristen möjlighet att se livet i större perspektiv/ på längre sikt…vad är menat för mej? vilken är min väg Gud sett ut för mej? vilka är mina kvaliteér och var har jag min kallelse?

Genom att leva andligt kristet får man en pappa Gud man kan be till. Han hjälper och stötta en i svåra situationer. Han bär allas våra bördor.

Bland annat därför tror jag kristna värderingar och kristet sätt att leva/ vara kan förhindra stress och ohälsa!

 


Blogg om stress- "Behandlingar"

Ett bra vardagligt tips för att förhindra stress är fysisk träning och då speciellt pulsträning i någon form, tex powerwalk, dans, löpning, cykling mm. När man är stressad får man upp andningen till att bli bröstandning/djupandning och förhindrar kort andning högt upp i bröstet. Tränar man får man ner andningen i magen. Även endorfiner frigörs, när man tränar, som skapar lugn och frid i kroppen och för sinnet. Man kan alltså även känna ett välbefinnande.
Man får också ett brejk i sina negativa tankar, genom träning. I aktiv träning kommer tankar men dom påverkar en inte en på samma sätt. Det är min erfarenhet.

Även sång är bra för att få ner andningen om man använder rätt sångteknik dvs att andas långt ner genom magen.

Om man har en kristen tro kan man, speciellt om det tar emot att gå till kyrkan, avsätta tid för att be och meditera. Man kan även använda musik att ha i bakgrunden. Om du befinner dej i allvarlig stress och mår dåligt av att sitta i kyrkan bland massa folk så tycker jag det är viktigt att be Gud om hjälp i sådan här situation. Kämpa mot kraften som får dej att förneka Guds kraft, inflytande och existens! Mer om kristet perspektiv i nästa kapitel.

Andra behandlingar är:

Terapi samtal

Om man känner att man har mycket inom sej som man behöver få ur sej, förstå eller få bukt på, är terapisamtal ett bra alternativ. Oftast är detta "hjälp till självhjälp" då mestadels av behandlingen går ut på att du själv berättar din situation, bakgrund, hur du lever mm och genom att lyfta detta till en terapeut blir situationen konkret för dej. Genom att terapeuten sätter (andra) ord, förstärker din story och går djupare in i din situation gör detta att du förhoppningsvis kan förstå dina problem bättre. Detta gör sedan att du  kan hantera ditt problem i din vardag på ett annat sätt än hur det ser ut idag. Genom feedback från terapeuten kan man se ett annat perspektiv av sin situation.
Detta är ett alternativ när man precis märkt att sina stress/ ångest symtom börjat påverka dej negativt. När du fortfarande har möjlighet att göra något åt din situation på egen hand.
Detta är dock min erfarenhet av denna formen av samtal. Jag är medveten om att det finns olika former av terapeutiska samtal.



KBT
Detta står för "kognitiv beteende terapi".
Kortfattat kan man beskriva KBT som en metod vilken ändrar ditt beteendemönster som får dej att må dåligt.
Genom KBT går man in i sitt vardagliga liv och arbetar, mer eller mindre långsiktigt, för att bearbeta bort sina problem med olika konkreta metoder och övningar. Dessa övningar får man genom terapin, för att sedan praktisera på egen hand i sin vardag.

Denna form av terapi behöver man när man har testat ovanstående terapi samtal. Man märker att sina problem påverkar ens fysiska och psykiska hälsa ganska drastiskt. Man får svårt att ta sej ur sin situation på egen hand. Man känner sej vilsen. Man har kanske påfrestats under lång tid och man lever i osunda tankar/ beteenden, som ofta kan vara omedvetna. Denna"onda cirkel" behöver man hjälp med att komma ur.


"Mindfullness" är en KBT- metod som innebär kortfattat att, genom övningar, medvetandegöra sina beteenden och tankar för att sedan gå in och bryta/ ändra dem.
Denna kurs har jag fått möjlighet att gå och den hjälpte mej väldigt bra!

De övningar som hjälpte mej var:
* När negativa tankar kommer och som jag vet stannar för att påverka mej, då betraktar jag tankarna som moln på himlen som passerar oberört förbi.

* "Trefinger- metoden": Att markera ställen där man ofta befinner sej, tex handtag eller på datan i sitt hem, på jobbet eller i skolan, med tex liten färgtejp bit. När man kommer till markeringarna stannar man upp, trycker tumme och långfinger hårt samman. Samtidigt som du trycker dessa fingrar ta du en djupandning och håller andan i ca tre sekunder.
Genom denna övning får du möjlighet att kort stanna upp i vardagen och få in djupandningar genom magen. Detta är en form för att motverka stress.

* Att ta första tuggan mat långsamt. Att känna in smak, konsistens, känsla. Även uppmärksamma känslan av hur maten passera matstrupen osv.
Detta är också en övning som motverkar stress. När man är stressad äter man ofta fort. I denna övning får man möjlighet att stanna upp ett ögonblick samt att det är viktigt för kroppen att öva sej att äta långsamt.

* "Spänna/ släppa- metoden". Detta är en meditationsövning som fungerar lite som "Trefinger- metoden". Det är framför allt en fysisk övning, där musklerna får spännas och släppas. Den medvetandegör även kroppen, fysiskt och psykiskt, genom fokuset på att vara här och nu i sin kropp.
Har man svårt att komma till ro när man ska sova kan denna övning vara bra att göra detta tillfälle eftersom den får en att slappna av. Eller varför inte ta en paus i jobbet med denna övning?
Den går till såhär:
Ligg ner, blunda och gör "Trefinger- metoden". Spänn höger arm och gör djupandning samtidigt, håll kvar i ca 5 sekunder, andras därefter ut och samtidigt släpp muskelspänningarna.
Denna upprepande övning gör du med följande övriga kroppsdelar: båda armar och ben (ett i taget), rygg och axlar, ansikte och nacke, mage och till sist ben (ett i taget).
När du gjort denna ett tag kan du göra den med större muskelgrupper (tex båda armar) och att spänna lätt, med "normal" andning...alltså ej djupandning. Du kan även göra den sittande, på så vis kan man göra den i officiella sammanhang, tex på toa, på bussen osv. Den blir en bra paus ifall man har det stressigt på jobbet.

* Spänna/ släppa axlar+ stretcha nacken.
Denna övning fick jag av massören på kursen. När man är stressad spänner man lätt axlar och nacke. Därför är det bra att göra denna övning ca 3 gånger per dag. Du mjuknar såsmåningom upp i axlar och nacke.
Gör såhär:
Stretcha nacken. Höger sida genom att luta huvudet åt vänster. Ta tag med vänster hand och pressa huvudet längre ner åt vänster för effektiv sträckning. Gör samma sak åt höger för att stretcha vänster sida av nacken.
Håll huvudet rakt upp och rakt fram, sänk huvudet för att stretcha baksidan av nacken. Hjälp till att pressa genom att placera båda händerna bak på huvudet och pressa huvudet neråt.
Vrid därefter huvudet mot ena axeln, sänk huvudet och titta mot armhålan. Hjälp till att pressa med handen/armen. Växla sida. Du stretchar nackens sida mot skulderbladet till.


* Övrig metod för att slappna av fysiskt och psykiskt är att ligga på spikmatta 10min varje dag, sedan kan man öka tiden allteftersom. Man spänner ofta ryggen när man är stressad, genom det höga trycket ryggmusklerna får ökar detta blodcirkulationen och musklerna tvingas att slappna av och får "normalt läge". Då man har stress- ont i rygg och även mage bör man ligga regelbundet på mattan, så att kroppen får denna paus från muskelspänningarna och då spänningarna tillslut släpper helt. Detta tycker jag är mycket effektivt!


Vet du fler effektiva övningar?





Blogg om stress- "Diagnos, eller inte diagnos?"

Att ställa "diagnos" på sej själv gällande sitt problem gör det lite lättare att kunna hantera problemet. Men det betyder inte att man ska ställa den typen av diagnos som tyder på allvarligt sjukdomstillstånd. Det är alltså inte en läkares bedömningsdiagnos jag menar. Dock kan hantering av problem, som tex långvarig stress, ta lång tid att bearbeta och hantera, precis som en allvarlig sjukdomsdiagnos. Man kan även i sin terapi/hantering engagera sej mer eller mindre periodvis.

Hur känner man igen stress?

Om man tänker efter lite hur man lever så märker man att man ofta skyndar på, inte bara fysiskt utan psykiskt. Man är alltså oftast ett steg före i sina tankar/planering/känslor. Man har svårt att ta sej tid till att koppla av och ta pauser. Detta hänger också ihop med sin självkänsla. Stressar man på sej själv kanske man (normalt) har stora prestationskrav på sej själv, eller så får man press och krav på sej när man märker att man inte klarar av det tempo man är i (eller pressar sej in i).

Ett steg längre är att man känner av fysisk smärta, tex i necke/axlar/rygg. Detta beror på att när man stressar kroppen drar man upp/ spänner axlarna. Det är så kroppen funkar. Får man inte chans att varva ner så får heller inte axlarna återfinna sej i sin naturliga position. Ryggen är även den känslig för stress och spänner sej lätt vilket kan bidra till smärta.
Jag har själv märkt att hög stress gör att kroppen automatiskt letar upp kroppens känsliga och svaga punkter och bidrar till, eller förstärker, smärta.
Sömnsvårigheter är också vad stress kan orsaka. Man kan även få yrsel, kallsvettningar, trötthet, koncentrationssvårigheter, minnesförlust, mm. Många fysiska åkommor beror dessutom på brist på regelbundet matintag, sömnsvårigheter mm.

Du kanske vet fler fysiska tecken?


Psykiska tecken kan vara att man får svårt att vistas bland människor, främst i grupp. Man blir tillbakadragen och kan få starka olustkänslor. Man kan få mer eller mindre stark ångest. Även svårigheter att hantera sin vardag samt jobbet infinner sej. Detta kan ha med att prestationskraven ökar samtidigt som alla sina basala behov (mat, sömn, paus...) krakelerar. Man kan tycka att det är jobbigt att ta sej till och delta i aktiviteter. Man kan bli känslig överlag och även få okontrollerade gråt attacker.
Dessa tecken, både fysiska och psykiska, är vad jag själv fått erfara i min starka stressperiod.

Har du känt av något av detta? eller ytterligare tecken?


Är tabletter en bra lösning på sitt besvär?

Ponera en situation:
Man känner akut behov av hjälp, man går till läkare och får utskrivet antidepp.medicin. Man tar dem enligt föreskrifter men man märker ingen skillnad. Då tycker jag att det talar för att det krävs att man har kraftig depression, på självmordsnivå, för att medicin ska ge resultat. Jag tycker det är för lätt att få utskrivet tabletter i detta sammanhang. Läkare borde dessutom hänvisa till tex KBT (kognitiv beteende terapi), psykolog eller terapeuter. Varför inte sammarbeta när fysiska problem står så nära sammankopplat med psykiska besvär?
Det skulle kännas som det mest effektiva! Eftersom det oftast är först hos läkaren man hamnar när man mår dåligt.

Om man har möjlighet (och inte lider av ständigt starka självmordstankar) tycker jag att man bör tänka bortom tabletter, för det är ändå ingen långvarig lösning. Det som är väsentligt här är att man är i stort behov av att förändra och medvetandegöra sina tankemönster samt sitt beteende. För sina besvär kan handla om hur du lever, tänker, agerar, tar in, identifierar som är orsaken till din stress eller ångest.
Det kan även vara så att din kropp saknar något ämne i kroppen som bidrar till dina besvär. Men sedan kan vissa ämnen, eller signaler, i hjärnan återfås om man ändrar sitt beteende. Så det behöver inte vara en medicinsk fråga alla gånger. Hjälp till självhjälp kan vara din medicin!


Oavsett om man har fysiska och/ eller psykiska besvär eller inte har några besvär alls av sitt sätt att leva tycker jag att det kan vara värt att beskåda och tänka efter lite hur vi lever och tänker. Är du inte uppmärksam kan du hamna i en stress/ ångest situation senare som kan få allvarliga konsekvenser. Det är en process som man kanske inte märker av att man är påväg mot från början.
Orsaken till stess och ångest kan också ha med sin uppväxt och hur du levt innan. Ett beteendemönster kan ta lång tid att ändra om man tex har levt ett stressigt och kravfyllt liv eller om föräldrarna (indirekt) pressat dej under din barndom. Detta kan ge spår senare i livet.



I nästa kapitel tar jag upp olika behandlingar för att hantera sina besvär. Det är allt från KBT, terapi till praktiska övningar som man kan göra hemma på sin fritid, på arbetet eller i skolan som underlättar och som långsiktigt kan ta bort negativa tankar och stress. Övningar som man får praktisera själv har jag fått erfara vara väldigt effektivt!

Mycket nöje med läsning. Ha en fin dag!

 



Blogg om stress- "Acceptera sin situation"

Acceptera sin situation

 

Enligt vad jag hört genom min stresshanteringskurs ("mindfullness", som jag fått möjlighet att gå ganska nyligen) och som jag själv fått erfara är att; förutsättningen för att kunna göra något år sin problematiska situation (stress, ångest, smärta mm) är att acceptera sin situation. Först kanske man 1 upptäcker den, sedan 2 accepterar den, för att sedan 3 analysera och 4 förstå den. Därefter vet man förmodligen lite mer om sitt problem så man kan pröva metoder för att hantera den och bli av med sin stress.

 

Jag tror att det är viktigt att försöka se allvarligt och seriöst på sin situation utan att tänka att "det är kört med mej". Det är även viktigt att ta mod till sej att be om hjälp. Det är ju så lätt att förneka sin situation kanske pga att försöka ta itu med sitt problem bryter sitt mönster i livet och man kanske inte har tid eller ork att hantera det hela. Sina behov i sitt problem är verkligen motsägelsefullt, dvs du måste ta itu med problemet och för att göra det bör man se problemet lite från utsidan, utan att känslorna får för stort utrymme och man kan då känna hopplöshet SAMTIDIGT som förutsättningen för att ta itu med problemet kräver en viss styrka, mod och lust vilket man oftast inte känner då man lider. Därför är det viktigt att be om hjälp.

Jag fick möjlighet, genom företagshälsovården, gå stresshanteringskurs "mindfullness" i grupp. Vi hade träffar varje vecka under våren. Utan denna kurs hade jag säkerligen inte lika snabbt kommit tillbaka till sunt psykiskt och fysiskt hälsoliv igen. Jag berättar mer om detta i kapitel 4 "behandlingar".

 

 

Man bör alltså vara beredd i livet på att oväntade saker händer och att uppmärksamma kroppens signaler.

Att acceptera sin situation, utan att hetsa upp sej över den, kan medföra lugn och trygghet. Det kan ta energi och kraft att förneka allt jobbigt i livet. Därför kan det vara skönt att acceptera och sedan, när man analyserar och förstår den, veta lite mer varför man lider och vad sina problem beror på. Genom att prata med en god vän kan lätta en del och vara ett första steg till att försöka göra något åt sit problem. Redan då får du faktiskt möjlighet att distansera dej till ditt problem och medvetandegöra det.

 

Vilken väg/ vägar har du tagit till att bli fri från dina problem?

Vad funkar bra och vad funkar mindre bra?

 


Nästa kapitel är "Diagnos, eller inte diagnos?"...... Jag menar då att för sin egen skull sätta ett namn på sin situation, beskåda hur djupt man befinner sej i sitt problem, se konsekvenser och även hur man akut kan lindra sina problem.


Nu- Blogg om stress m.m!

Introduktion:

Min blogg kommer från och med nu, och ett tag framöver, handla om stress. Den kommer belysa personliga erfarenheter, känslor och personliga etisk/moraliska perspektiv kring stress, samt KBT, psykologi, samhället idag och sist men inte minst kristet perspektiv och ”sunt levene”.

Varför bloggar jag om stress?

Jo, för att jag själv upplevt kraftiga konsekvenser av stress. Jag tror därför att jag har mycket att ge till dej som kanske har stress eller symtom av stress, eller kanske också upplevt stress precis som jag. Kanske du också har erfarenheter du vill dela här? :)

 

Rubrikerna för bloggen kommer va:

Acceptera sin situation

Diagnos, eller inte diagnos?

Behandlingar

Fria vägen ut

Planering och stress, hur?

Självbild

Möta andra människor

Dagens människa

 

Jag har medvetet valt att inte ha ett "personligt språk" dvs med massa slang, uttryck och utsvävningar. Detta för att jag inte vill att det ska vara bara personligt inriktat på mej. Min vilja är att det ska tas seriöst och lite mer "neutralt" (så många som möjligt känner igen sej). Jag skriver inte bara för min egen skull utan mitt främsta mål är att dela min situation med andra.

Jag vill dock skapa utrymme för disskussion mellan varje inlägg, så ifall du har tankar, frågor, upplevelser mm du vill dela så passa på!


/Håll utkik efter blogginlägg här nu framöver! Jag kommer med jämna mellanrum skriva! (ca 2 inlägg/rubriker per vecka)

Ha det gott vänner! kram och Guds frid till er

/Magdis


RSS 2.0