Blogg om stress- "Självbild"

Min upplevelse är att sin självbild och självkänsla, när man mår dåligt, kravlar på botten någon stans. Självkänsla och stress/ press/ ångest hör alltså ihop och påverkar varandra. Dålig självkänsla är en effekt av att man är stressad och känner press i livet.
I sitt svaga mentala tillstånd är det lätt att få anklagande tankar, eller inga höga tankar, om sej själv.
Detta är givetvis beroende på hur långt man "gått ner sej" i sin hälsotillstånd. Ju längre tiden går (utan behandling) dessto mer ostabilt mentalt tillstånd, med negativa tankar om sej själv, riskerar man att få. Därför är hjälp, i god tid, i form av någon behandling viktig.
Har man höga krav på sej själv, kan negativ självbild förstärkas och bli till en fiktion av hur du är och vill vara. Självbilden blir precis som kraven; orimliga och ouppnårliga.

När man är mentalt svag tar man in alla intryck, upplevelser, tankar, känslor ända in till sitt innersta rum i själen. Man saknar ett filter som gör att dessa känslor slås bort. Din förmåga att förhindra att negativa tankar påverkar dej kanske du saknar. Du saknar även förmågan att hitta metod för att avreagera dej och få ut dessa känslor. Tillslut är du fylld med en massa inom dej som gör dej förvirrad, orolig och de kanske ger dej ångest.

Observera hur du är och hur du vill vara, vad du behöver och inte behöver i ditt liv. Ideal av hur man ska vara som människa kan bidra till att många blir stressade och pressar sej själv till ett tillstånd som inte passar en själv i sitt personliga liv. Därför är det viktigt att lära känna sej själv och gå efter sina egna behov. Att acceptera sina olika sidor...sina starka och svaga sidor och att tänka att man alltid har förmågan att utvecklas, i sin egen takt. Livet är en resa där personlig utveckling står i stor fokus. Man tar också fram olika sidor för olika tillstånd, perioder och situationer i livet. Sin självbild ser ofta olika ut före och efter behandling av stress, allteftersom du lär känna dej själv och dina gränser.

Det är inte "krav" som är nykeln för att ta fram ens identitet och självkänsla! Den föds fram och man växer in i det hela och då bör man absolut inte skapa motstånd, som krav kan göra. Det är inte ens säkert att du är den du vill vara (utan att lägga negativ vikt i det)....

Ge dej själv en chans! Om du tar kraft och mod till dej att söka metod/hjälp ska du se att du kommer tacka dej själv för att du gjorde det :)

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0